fredag den 31. oktober 2008

Minibusser i Indre By

En elektrisk minibus skal fra marts 2008 køre på en ensrettet rundtur fra Rådhuspladsen via Hovedbanegården, Frederiksholms Kanal, Højbro Plads, Det Kongelige Teater, Nyhavn, Dr. Tværgade, Kultorvet, Nørreport og Gammel Torv tilbage til Rådhuspladsen.
Ruten er ca. 7,8 km lang og vil få 22 stoppesteder, hvoraf de 14 skal etableres. I følge busselskabet Movia skal de nye stoppesteder »anlægges i videst muligt omfang tæt ved essentielle mål som seværdigheder, parkeringshuse og butiksområder«.
I følge Movia henvender den nye buslinie sig primært til passagerer i det centrale København, hvor det skulle blive bliver nemmere at komme fra fra Middelalderbyen til hhv. Nørreport og Hovedbanegården. Bussen tager også en tur i omkring Skuespilhuset og Dronningens Tværgade (men ikke til fx Østerport Station).
Citybussen vil på en stor del af sin rute køre, hvor der i forvejen kører store busser, og der vil være områder, som ikke er dækket, fx omkring Strædet, Kronprisessegade, Fiolstræde og Købmagergade.
Der bliver ifølge Movia seks minutter mellem afgangene og ingen egentlig køreplan. På de mest trafikerede dele af ruten skal man vente ved et stoppested, de øvrige strækninger skal man vinke vinke til chaufføren, hvis man vil med bussen, siger Movia. Så må man håbe at passagerne kan finde ud af hvor det er.
Det er Arriva Skandinavien der skal drive linjen med ni busser af typen Tecnobus Gulliver.
Busserne vil være handicapvenlige og have plads til ti siddende passagerer og omkring 15 stående.
I 1981 kørte der tre minibusser rundt i København som et forsøg finansieret af række af større virksomheder og forretninger i Københavns Indre By. Ruten dengang var også dengang ensrettet fra Israels Plads, Åbenrå, Gammel Mønt, Pile Stræde, Skindergade, Nørregade og retur, en tur på ca. 15 minutter med et interval på ca. 7 minutter. Forsøget blev stoppet med årets udgang, angiveligt pga. mangel på passagerer. Busserne havde dog også store vanskeligheder med at komme frem i den voldsomme juletrafik.

torsdag den 30. oktober 2008

Som New York, London, Paris og Milano

Den modezone som angiveligt skal bringe Danmark til tops på den globale modescene, blev oprettet i sommeren 2008. Det var daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, som stod for udpegningen af mode som den første danske oplevelseszone. Modezonen skal skabe en fælles platform for den danske modebranche og bidrage til at gøre Danmark til verdens femte centrum for mode – på linie med New York, London, Paris og Milano. Modezoneen er den første af i alt fire danske oplevelseszoner, og den skal skabe en fælles platform for et ’modedanmark’.
Ambitionerne er høje. Som Bendt Bendtsen sagde i sommer:
»Modezonen skal placere Danmark blandt verdens modecentrum – på linje med New York, London, Paris og Milano. Den danske modebranche er højt udviklet og kan på flere punkter godt måle sig med de helt store«.
Bag modezonen står et konsortium af en række stærke partnerne fra den danske modebranche med Danish Fashion Institute (DAFI) som projektholder, BEC Design, TEKO Centeret, Kolding Design Skole, Danmarks Eksportråd, Dansk Design Center, Wonderful Copenhagen, Modekonsortiet og Dansk Erhverv.
Modezonen får et budget på 17 mio. kr. over de næste tre år. Heraf kommer de 8,3 mio. kr. fra Økonomi- og Erhvervsminsteriet.

Katalog om oplevelsesøkonomi

Kulturminister Carina Christensen fremlagde 21. oktober inspirationskataloget ’Reach out!’: Kataloget er et startskud til en ny strategi, der skal ruste kulturinstitutionerne bedre til oplevelsesøkonomien, og det bugner af nye metoder til at lære brugerne at kende og inddrage dem i kulturaktiviteterne. ’Reach out!’ er 29 konkrete eksempler på, hvordan kulturinstitutioner og kunstnere har arbejdet med brugerinddragelse på nye måder - for at møde oplevelsesøkonomiens udfordringer, for at opsøge nye brugergrupper eller for at fremme en kvalitetsudvikling. De 29 eksempler stammer fra et bredt udsnit af kulturens verden, bl.a. teater, musik, billedkunst, arkitektur, design, film, medier, museer og biblioteker.
For yderligere at fremme brugerinddragelse i kulturen vil kulturministeren i 2009-2011 afsætte 5 mio. kr. til et tværgående netværk, der bl.a. skal ruste kulturinstitutionerne til oplevelsesøkonomien ved at skabe større viden om metoder og projektdesign inden for brugerinddragelse. Netværket skal også gøre det lettere at søge sammen med partnere fra bl.a. erhvervslivet og forskningsverdenen om større projekter.
Inspirationskataloget og initiativet vedrørende 5 mio. kr. til et tværgående netværk vil blive drøftet nærmere på en konference for kulturlivet i december.

Pris til hovedstadsarkitekturen






En række markante københavnske bygningsværker er blevet hædret. Eller rettere, den ansvarlige arkitekt, Lene Tranberg, er blevet hædret. Som det hedder fra Danmarks Nationalbank:
»Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond har den 29. oktober 2008 uddelt hæderslegat på 250.000 kr. til arkitekt Lene Tranberg som en anerkendelse af hendes meget betydningsfulde virke inden for arkitektur og design både i Danmark og i udlandet«.
Hæderslegatet blev overrakt 29. oktober ved en reception i Nationalbanken, og samtidig åbnede en udstilling med et udvalg af tegnestuen Lundgaard & Tranbergs modeller og plancher.
På udstillingen vises følgende projekter:
Det Kongelige Teaters Skuespilhus i København
Nyt domicil – SEB Bank & Pension i København
Kilen – Copenhagen Business School på Frederiksberg
Tietgenkollegiet i Ørestad
Porcelænsgrunden på Frederiksberg
Würth Kultur- og Konferencecenter i Tyskland.
Udstillingen kan ses frem til 26. november og er åben 9.00-16.00. Der er gratis adgang.