torsdag den 28. maj 2009

Bykunst i 1700-tallet

Foto af Neptun: Slots- og Ejendomsstyrelsen
Han har skabt figurerne på Marmorbroens pavilloner, figurerne af Neptun og Merkur på Børsrampen og facadeudsmykningen på Christian 7.s palæ på Amalienborg – billedhuggeren Johan Christoph Petzoldt (1708 – 1762).
Og 30. maj-2. august viser Havremagasinet, Slotsgade 11 i Fredensborg, udstillingen om ham: Johan Christoph Petzoldt – en desillusioneret, lærd billedhugger mellem rokoko og klassicisme. Udstillingen viser originaler, gipsafstøbninger og fotografier af billedhuggeren værker.
Der er gratis adgang hver fredag, lørdag og søndag kl. 11-15 i perioden. Hver søndag kl. 14.00 vil der være gratis rundvisning i udstillingen.
Udstillingen er arrangeret af Slots- og Ejendomsstyrelsen (som jo også står for Christania).

onsdag den 27. maj 2009

Byen er som skabt til løb

Foto fra cphx.dk: Kim Gudmand
Arkitekturløbet 2009 fulgte en rute på Frederiksberg, hvor løberne kom forbi 9 »arkitektoniske pejlemærker«, arkitektur eller områder som inden for de seneste par år har forandret Frederiksberg. I Ovnhallen i Porcelænshaven, i Kilen og ved metrostationen på Fasanvej fik løberne desuden mulighed for at løbe igennem bygningsværkerne.
Løbet havde 1000 deltagere og foregik torsdag 14. maj.
Næste år gentages løbet i en anden bydel.

Har du en mening om Københavns fremtid?

Københavns Kommune inviterer alle interesserede til at deltage i et debatmøde om fremtidens København. Et af spørgsmålene vil være hvordan finanskrisen påvirker Københavns store byudviklingsprojekter. Debatmødet finder sted 10. juni, og man kan tilmelde sig på blivhoert.kk.dk
Mødet er et af fem i forbindelse med høringsperioden for Kommuneplanen frem til 15. juni.

Iscenesættelse af designrute

Link UP Showcase 2009 skal vise unge arkitekters og designeres visioner for, hvordan man kan skabe en bæredygtig hovedstad. Udstillingen skal foregår i centrum af København som en del af Copenhagen Design Week 27. august-6. september.
Link UP vil samle fem teams, som hver vil bestå af tre arkitekter og designere. Opgaven for de fem teams vil så blive at iscenesætte en rute igennem byen i tilknytning til Copenhagen Design Weeks øvrige aktiviteter. På ruten skal der sættes spot på de selvfølgeligheder, som i dag er med til at skabe byen; efterfølgende fjernes, ændres eller skabes nye elementer, som kan være med til at gøre byen mere bæredygtig.
Hvis man vil deltage i Link UP Showcase, skal man maile til bp@linkup.nu senest 1 juni.
Link UP inviterer desuden til 'kick off workshop' i uge 25. Om formiddagen vil der være oplæg fra Copenhagen X, Copenhagen Design Week, Københavns Kommune og Bæredygtige Byer ™. Om eftermiddagen præsenteres hvert team for deres opgave, og der vil blive udviklet, diskuteret og givet feedback, inden vi selvfølgelig slutter med en drink.

tirsdag den 26. maj 2009

Naturvidenskaberne samles i nyt museum

»Naturvidenskaben kommer til at spille en afgørende rolle de næste mange år, hvis der skal findes holdbare løsninger på klimaproblemerne,« skriver Statens Naturhistoriske Museum, som er en samling af Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Have og Museum. Samlingerne hører angiveligt blandt de 10 største i verden. De skal vises frem og have de rigtige rammer, mener man, og har derfor planer om at samle samlingerne i et samlet naturhistorisk museum
Museet har derfor udskrevet en åben idékonkurrence der løber 30. april-26. august 2009. Konkurrencen er åben for alle, og man kan også deltage i debatten på en blog.

Krydstogskibe flyttes til ny havneanlæg

I fremtiden skal de store krydstogtskibe kunne anløbe København ved et helt nyt havneanlæg i Nordhavn. Det bliver muligt med et såkaldt landsplandirektiv, som By- og Landskabsstyrelsen som er i offentlig høring frem til 20. august.

Underjordisk parkeringshus ved Københavns Havn

Kvæsthusbroen ligger op til Skuespilhuset. Foto: JG
»Grusbunkerne på Kvæsthusbroen kalder på en løsning, der gør det muligt at udnytte et af Københavns potentielt bedste byrum til en plads, som københavnerne og byens gæster kan bruge«, skriver Københavns teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam, som derfor fremlægger sin en løsning på hvad han kalder »problematikken om Skuespilhuset og Kvæsthusbroen«.
Klaus Bondam vil have skabt en »folkelig plads, udnyttelse af Kvæsthusgraven, et underjordisk parkeringshus med adgang for beboere i området samt nedlæggelse af et tilsvarende antal gadeparkeringpladser«. Og de radikale på Københavns Rådhus vil fremsætte forslag til at genoptage forhandlingerne med Staten.

lørdag den 23. maj 2009

Er København kun for de stærke?

Bogens forside
I bogen Byen og social ulighed retter Preben Brandt et kritisk blik på København som en storby, der bygger på vareudbud, forbrug og økonomisk stærke indbyggere. Men det betyder også at den socialt afvigende indbygger kan blive et fremmedelement, især i de byområder, hvor den bedrestillede middelklasse bor, fx Østerbro Frederiksberg.
Preben Brandt dokumenterer den socialt betingede ulighed, der kendetegner byen, både i form af social ulighed, ulighed i sundhed og i forhold til retssystemet.
Preben Brandt er speciallæge i psykiatri og har i flere år beskæftiget sig med hjemløse og udstødte i København, bl.a. som overlæge ved herbergscentret Sundholm og som leder af Projekt Udenfor.
Byen og social ulighed. Forfatter: Preben BrandtFotos & illustrationer: Laura Helene HøjringAnden info: 1. udgave. 182 sider.Udgivelsesdato: 28. maj 2009Forlag: Tiderne Skifter - http://www.tiderneskifter.dk/ISBN: 9788779733565

mandag den 18. maj 2009

Når Nørrrebrogades butikker lukker ...


Der er (næsten) lukket for gennemkørende trafik, så butikkerne skal måske bruges til noget andet. Foto: JG
Ifølge Berlingske Business er der midt under den økonomiske nedtur én reklamekategori som stortrives: Tomme butiksfacader. Mange steder i USA’s byer bliver tomme butiksfacader, brugt både af lokale annoncører og større brands som Intel, Nestea, Snickers og Delta Air. Måske en mulighed for Nørrebrogade, hvis butikkerne begynder at lukke pga. trafiksaneringen, sådan som den lokale handelsstandsforening mener vil ske. Butikkerne kan måske også omdannes til cafeer, beboerbutikker, cykelstald og børneinstitutioner.