tirsdag den 20. oktober 2009

Beskrivelse af torve og pladser uden større faglighed

Journalisten og forfatteren Peter Olesen har fået udgivet en bog om Københavns pladser. Hans hans faste fotograf Henrik Bjerregrav har taget fotos gennem de fire årstider. De pladser Peter Olesen beskriver er dels alle kendingene fra Indre By, dels en række fra resten af København og Frederiksberg, bl.a. Jensen Klints Plads foran Grundtvigs Kirke (er det virkelig en plads?), 5. juni Plads og Genforeningspladsen.
Peter Olesen er en begejstret skribent med mange positive ord – men har har sjældent arkitektoniske eller designmæssige vurderinger – og ej heller kunst- eller byhistoriske. Om byggeriet omkring Genforeningspladsen skriver han blot at det er »gedigent«. Ikke et ord om den arkitektur- og byplanretning bebyggelsen udspringer af.

Bogen koster fra 375 kr. og nedefter, billigst hos Gyldendal og den har fået støtte fra en række fonde:
Realdania
Lån & Spar Fond
Nykredits Fond
JL-Fondet
Nordea Fonden
Dreyers Fond

fredag den 16. oktober 2009

Ikke penge nok til metro

Metrocityringen skal efter planen skal stå færdig i 2018. Og den vil koste 15 milliarder kr. De penge skal By & Havn sørge for, men i følge ingenioren.dk, har selskabet på et halvt år 10-doblet sit budgetterede underskud på 52 millioner til 500 millioner kr.. Og allerede i dag har By & Havn omkring 13 milliarder kr. i gæld og en egenkapital, som på et år er faldet fra plus 962 millioner til minus en milliard kr.
Metroen skal nu nok blive bygget alligevel, for i sidste ende bliver det Københavns og Frederiksberg kommuner samt staten, som skal betale, dvs. alle skatteyderne.

lørdag den 10. oktober 2009

Byudvikling lægger banker ned

Amagerbanken og flere andre banker er truet på livet, og ifølge Jyllands-Posten er det især banker, der der har aktiviteter og store udlån i Ørestad og Sydhavnen, der har og vil få voldsomme problemer.

lørdag den 3. oktober 2009

Store priser, svært at sælge

Foto: Copenhagen X














Under overskriften »Måske verdens bedste masterplan« skriver By & Havn:
»København er helt fremme, når det gælder ambitiøs byudvikling og arkitektur i verdensklasse. Senest er byudviklingsplanen for Nordhavnen i København blevet nomineret i kategorien Bedste Masterplan ved World Architecture Festival (WAF) i Barcelona. Prisen uddeles i november. Sidste år løb København også med én af de fornemme priser i Barcelona – nemlig prisen for Verdens Bedste Boligbyggeri for VM Bjerget i Ørestad.«
Nu er arkitekturpriser ikke alt. Verdens Bedste Boligbyggeri har fx problemer med at blive solgt. I begyndelsen af august 2009 var knap en fjerdedel af de 80 boliger solgt , og i slutningen af samme måned satte en af investorerne sine 16 usolgte lejligheder i VM Bjerget ned med en tredjedel – hvilket kostede ham 23 mio. kr ifølge Berlingske Tidende.

Mindre kryds, tak!

»Jeg får mange tæsk for at sige det her, men som bilist kan man godt se i øjnene, at det ikke bliver nemmere at køre i byen. Der er ingen tvivl om, at den store kamp i byerne i disse år vil handle om trafik ? hvor skal der være biler, og hvor skal de ikke være«, siger miljø- og teknikborgmester Klaus Bondam til politiken.dk. Som daglig (og mangeårig) cyklist må jeg foreslå, at det bliver i krydsene, der primært skal tages asfalt fra bilisterne. Mange københavnske lyskryds er blevet så enorme, at de er uoverskuelige for cyklister og et maraton for fodgængere.

torsdag den 1. oktober 2009

Borups Plads

 
Det blæste, da fotoet blev taget, så derfor var der heller ingen mennesker den dag. Foto: JG
Borups Plads blev fornyet i 2006, og formålet var bl.a. var at give beboerne en større plads til ophold. Pladsen fik 12 nye træer, der alle skulle oplyses med hver sit punktlys, der blev opsat en vandpost og 7 plinte i beton. Planen var også at der i sommeren 2007 skulle monteres træplanker så »siddekomforten forbedres« som Miljø- og Teknikforvaltningen formulerede det. For tiden er der ingen siddeplanker, ukrudtet gror i den nyetablerede belægning – deriblandt et mindre træ, som ikke er vokset op i nattens løb – og de nye bænke er overtegnet af graffiti.

Trafik regulerer trafik

Rantzausgade er Københavns mest trafikfarlige gade, har de vurderet i Københavns Kommune – og det er jo så meget mere paradoksalt, da der ikke er gennemkørende biltrafik. Kun busser og cyklister skal kunne køre igennem, men det har også givet de færre bilister frit spil til at køre ekstra stærkt, ligesom de mange cyklister overalt gør det svært for fodgængere at krydse gaden. Og sådan er det jo nok, når man fjerner trafikken som regulerende faktor. Havde der kørt biler igennem Rantzausgade, kunne den enkelte bilist ikke køre stærkere end trafikken, og cyklisterne måtte køre inde i siden. Det er i øvrigt den samme udvikling, som er igang på Nørrebrogade: Få biler, men en del af de få parkerer og kører vildt.
Kunne man ikke finde en mellemløsning? Fx regulere trafikken som på Gl. Kongevej med plads til både biler, parkering og cykelstier?