mandag den 19. december 2011

Ny bog: Københavns udvikling til storby

Tog og busser er det mest håndgribelige fælles i hovedstaden. Illustration: Trafikselskaberne
Velfærdsdrømme i Herlev,  udbygning af Frederikssundfingeren, det forlængst nedlagte Hovedstadsrådet. Det er blot enkelte emner som tages op i antologien ’Hovedstadsmetropolen efter 1945’. Som udkom 13. december 2011.
Bogen beskriver hvordan storbylandskabet udvikledes sig omkring de historiske centrer i  København og Frederiksberg, og de i alt 18 forfatterne er arkivarer og museumsinspektører i hovedstadsområdet. Bogen koster 300 kr. og kan bestilles hos Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv, 4588 4383, lsp@ltk.dk


Kasser, rektangler, skarpe hjørner og kurver i Fælledparken

Gammelt og nyt pavillonbyggeri. Illustration: CopenhagenX
»Fælledklubhuset er alt andet end symmetrisk. Ikke én af dets sider er ens, og firkantede former blandes frejdigt med organiske. Facaden er skarpskårent firkantet, siderne kurver på hver sin facon, og bagsiden er rektangulær med en skrående facade, ét firkantet hjørne og ét rundt.« Sådan skriver magasinet KBH om det nye klubhus i Fælledparken.
»Den hvide farve og de kurvede former vidner også om, at Fælledparken er tænkt ind i huset. Klubhusets ene side slår en kurve for at skabe behørig afstand til det lillebitte hvide nabohus, hvor parkens gartnere holder til, ligesom farven også er en reference til Fælledparkens historiske hvide pavilloner.« Står der videre. Og så citeres  Thorsten Sephensen  fra det ansvarlige arkitekttfirma, Vilhelm Lauritzen Arkitekter (VLA) »Klubhuset er netop tænkt som ’en pavillon år 2011 med et moderne formsprog.’«.

onsdag den 14. december 2011

SMK med inspiration fra Museum Mile

Det nye haveanlæg afviger stærkt fra det tidligere anlæg i  barokstil. Illustration: SMK
Statens Museum for Kunst (SMK) får et nyt haveanlæg foran hovedindgangen. Og det skal tegnes af arkitektfirmaerne Polyform og Karres en Brands i samarbejde med kunsthistoriker Svava Riesto, Oluf Jørgensen Ingeniører og Via Trafik. Sammen har de vundet den internationale konkurrence om fornyelse af det nuværende anlæg, som er anlagt i 1911. Det skal omdannes fra en stram, barokinspireret have til et mere ’blødt’ mødested med plads til arrangementer og udendørsservering.
I februar 2011 blev der afholdt en offentlig workshop, hvor alle kunne komme med idéer og konkrete forslag, hvoraf mange handlede om, at der skulle være bedre opholdsmuligheder, bedre adgang til Østre Anlæg bag museet, samt flere kulturelle arrangementer.
Et af kravene til det nye anlæg var også, at museet bliver knyttet tættere til det museerne selv kalder Parkmuseer, dvs. de museer der dels ligger i voldparkerne (Østervold og Nørrevold), dels tæt på. Ud over SMK er det Rosenborg Slot, Davids Samling, Statens Naturhistoriske Museum (som er ved at blive dannet), samt Den Hirschsprungske Samling. Og forbilledet er Museumsinsel i Berlin og Museum Mile i London og New York City. (Måske kunne man finde på et andet navn end Parkmuseer, de udstiller trods alt ikke parker, og ordet er hidtil brugt om frilufts/frilandsmuseer).
Dommerkomitéen roser især vinderforslaget for en angivelig bedre sammenhæng med Østre Anlæg. Det hedder blandt andet: »Forslaget integrerer forbilledligt Østre Anlægs rum med den nye museumshaves flydende øer af græs. Forslaget fanger den rumklang, der er i parken, uden at kopiere dens struktur i haven direkte«. Desuden kaldes det for et »relativt ydmygt forslag«, som får museumsbygningen (...) »til at stå med sin fulde autoritet«.
Polyforms vinderforslag vil sammen med de øvrige syv projektforslag være udstillet på museet frem til 15. januar 2012. Selve anlægget forventes indviet i 2013.

onsdag den 7. december 2011

Nyt Rigshospital: Det bliver tæt!

Det oprindelige Rigshospitalet.
Fra 2013 til 2017 skal der bygges et ny Rigshospital. Og det bliver tæt! I alt 76.000 m2 til en samlet pris på 1,85 mia. kr. Først bygges et nyt parkeringshus (fordi de nuværende parkeringsarealer inddrages), et nyt patienthotel og en ny administrationsbygning. Og fra 2014 de nye bygninger til det såkaldte HovedOrtoCentret og Neurocentret.
Nybyggeriet betyder også at de sidste rester af det oprindelige Rigshospitalet forsvinder, mens de åbne arealer langs Blegdamsvej bygges til.
Det første Rigshospital, der blev indviet på den tidligere Blegdamsfælled i 1910, var et helt andet åbent hospital, tegnet af Martin Borch. Det bestod af en række pompøse randbygninger i nybarok, mens sengeafsnittene lå som pavilloner i skønvirke omkring en grønnegård, ligesom den i Frederiks Hospital i Bredgade, det nuværende Designmuseum Danmark. Grønne områder og frisk luft anså man nemlig som en del af behandlingen. Knap 50 år senere vedtog Folketinget at ombygge hospitalskomplekset, og den byggeproces foregik fra 1960 til 1978. Det 16 etager høje centralkompleks – i dag med helikopter på taget – blev indviet i 1970. Arkitekterne var Jørgen Stærmose (der også tegnede Vollsmose-bydelen) og Kay Boeck-Hansen. Arkitekturen var modernisme i en den rå udgave, som har fået betegnelsen brutalisme.
Der er indtil videre udvalgt tre arkitektfirmaer til arbejde videre med planerne: Arkitema og Creo arkitekter, Århus Arkitekterne og Schmidt Hammer Lassen Architects.

Forbedre livet i storbyen

Væksthus-projektet i East New York skal bl.a. give bedre madvaner. Foto: designNYC
De siger de har en mission hos desigNYC.org. Og det er at forbedre livet for newyorkerne gennem den styrke der ligger i design. DesigNYC skal ganske enkelt være den platform, »der viser værdien af design gennem handling. Vi sammenkæder medborger-orienterede designere med frivillige der yder en ekstraordinær indsats, så det tilsammen kan tjene almenvellet. Vi bruger ‘story-telling’ til at få opnå vores mål. Vores fokus er lokalt orienteret. Vores tilgang er tværfaglig. Vores proces sker sammen med deltagerne, og den er orienteret mod lokalsamfundet.« (Min oversættelse).
Oprindelig var det en gruppe ledende medarbejdere i New York City og staten New York, som i 2009 gik sammen for at vise, at design kunne skabe bedre lokalsamfund. Siden 2010 er samarbejdet blevet formaliseret med økonomisk støtte fra staten New York.

torsdag den 1. december 2011

Sniksnak i København


En bog til videre inspiration.
18. gang afholes der Pecha Kucha Night i København, denne gang med julestemning og glögg i Dansk Arkitektur Center (DAC) 7. December kl. 19-22. 
Pecha Kucha er japansk for ‘sniksnak’ og går ud på, at et antal kreative deltagere præsenterer deres arbejde, idéer og visioner i 20 elementer, der vises i præcis 20 sekunder i alt en præsentationstid på 6 minutter og 40 sekunder. Et element kan være et billede, et lydklip, et digt, en performance og lignende. Alt er tilladt, så længe man ikke overskrider de 20 sekunder. Den stramme form gør angiveligt præsentationerne skarpe og fastholder interessen hos tilhørerne. Blandt de 20 emener 7. December er ‘Katalyst humanisktisk værdiskabelse’, ‘Beklædningsdesign Underwerk’ og ‘Fragt en flygtning’
Den første Pecha Kucha Night blev afholdt i Tokyo i februar 2003 som et arrangement, hvor unge designere kunne mødes, netværke og vise deres arbejde offentligt. I dag afholdes der Pecha Kucha Nights i mere end 300 byer verden over, heriblandt altså København.