torsdag den 26. januar 2012

Nyt netværk om byens udvikling

Hvordan København kan udvikle sig som en moderne metropol med udgangspunkt i nogle af de udfordringer, byen står over for? Det er udgangspunktet for dannelsen af et nyt netværk, som JJW Arkitekter inviterede til fredag 3. februar 2012. Spørgsmålet er ment som en åben invitation, »der skal medvirke til at skabe en nødvendig bevægelse. En bevægelse, der både skal kunne rumme inspirerende og perspektiverende dialoger, men som samtidig også skal være afsæt for konkrete eksperimenter og handlinger,« som arkitekterne skrev i deres invitation.

Til mødet var der inviteret et panel bestående af 4 fagfolk:
  • Jane Sandberg, Direktør i Arkitektforeningen, fortalte om ansvar og deltagelse i byen.
  • Malene Freudendal-Petersen, ph.d. og lektor på RUCog RUC, fortalte om mobilitet og adfærd i hverdagslivet – og især om betalingsringen.
  • Lykke Leonardsen, områdechef i Københavns Kommunes Center for Park og Natur, fortalte om kommunens nye klimatilpasningsplan .
  • Jesper Pagh, ph.d. og redaktør på Arkitektens Forlag, fortalte om den demokratiske by.

Der var livlig debat om de forskellige emner. Men mødets erklærede formål, at det skulle være med til at skabe en nødvendig bevægelse, blev ikke umiddelbart opfyldt. Så ingen ny forening her!


Bro til oplevelser

Illustration: MLRP arkitekter
Lørdag 28. januar mellem 10 og 12 bliver Fælledparkens nye bro over søen bragt på plads. Det bliver en 35 m lang stålbro med en overflade af såkaldt acetyleret fyrretræ, Accoya, samt rækværk i bøjet stangstål  i en slags omvikling. Broen er tegnet af MLRP Arkitekter, som kalder den en 'wowen bridge, dvs. vævet. Den er sådan set ikke nødvendig, men den skal tilføje den delvist omdannede park et nyt skulpturelt og oplevelsesmæssigt element. 
Accoya er fyrretræ behandlet med varm eddike og derefter tørret, og det er ifølge Københavns Kommune første gang i Danmark, der afprøves et angiveligt bæredygtigt alternativ til tropetræ.  

fredag den 20. januar 2012

Hvordan er der i Ørestad?


Bogen ’Slipset’ udkommer tirsdag 24. januar ved en reception i Sejlhuset, Ørestad City – hvor forlaget bag bogen samtidig åbner en ny bogcafé, skriver By & Havn. Bogens ti bidrag er skrevet af beboere og andre, der færdes i Ørestad. Bidragene er udvalgt efter en konkurrence i efteråret 2011, og det hele er krydret med historier, små og store fakta og en masse billeder samlet af forlagets journalister.
Og hvorfor så titlen ’Slipset’? Fordi man i Ørestad ser tingene fra en flyvemaskine (med  bebyggelserne VM Bjerget og 8-tallet). Og Ørestad ligner angiveligt et slips set oppefra (med meget god vilje).
Receptionen foregår mellem 16 og 19.

tirsdag den 17. januar 2012

Måske nye tårne i København

Sådan forestiller arkitekterne sig et ny Scala-byggeri. Illustration: ingenioren.dk
Fem sammenbyggede tårne, hvoraf det højeste er 57 meter er på vej til at blive opført på den såkaldte Scala-grund over for Tivoli i København, skriver ingenioren.dk. Det er arkitektfirmaet Lundgård og Tranberg som for ejendomsselskabet Norden har tegnet tårnene. Planen er at de skal bygges oven på en base, der indeholder en overdækket passage mellem tårnene. Oven på basen skal der anlægges en taghave med offentlig adgang. Bygningens fundament skal bestå af en 3-etages parkeringskælder med plads til 170 biler og 450 cykler. Kommunens tekniske forvaltning mener, at forslaget opfylder de fleste af kommunens krav til området, men man gør opmærksom på, at tårnforslaget skal testes for turbulens og andre vindproblemer.
Arkitekterne vil med tårnene forsøge at genskabe den sammenhæng der var i området, dengang området udgjorde Københavns Vestervold, skriver ingenioren.dk. Spor som i dag kun kan genfindes som svage spor i Tivoli og den såkaldte Vandværksgrund. Og tårnene skulle derfor skabe associationer til vagt- eller udsigtstårne på volden.

mandag den 9. januar 2012

Park med brugerpræg


En del københavnere har taget den nye, ikke indviede park til sig. Foto JG
Hvor lang tid tager det at bygge et hus? Et almindeligt parcelhus tager normalt 6 måneder. I den sydkinesiske by Changsha tog det lige knap 6 dage at bygge et hotel på 15 etager. Det blev så også samlet af færdigbyggede dele, og normalt går der flere måneder at bygge så stort et hus, dog ikke flere år.
Det er til gengæld tilfældet med parken Superkilen, som her knap 2 år efter de første anlægsarbejder langt fra er færdig, Kun den såkaldte Den Røde Plads er næsten klar. Og ser allerede slidt ud. Den farvede asfalt kan ikke klare få ugers cykeltrafik, og flere steder er malingen slidt af bænke, ligesom grafittimalerne forlængst har givet deres bidrag til udsmykningen. Og så er parken ikke indviet endnu!

Nørrebrogade i det ideelle liv

Først blev der malet prikker, nu er strækningen helt rød, og det bliver heller ikke respekteret. Foto: JG 
Nu er Nørrebrogades trafiksanering færdig. Og må den snart blive forbedret! For det er åbenlyst, at der er flere  ulemper end fordele ved de valgte løsninger. Læssezoner er fx en fin ting, men de fleste  varebiler holder altså halvt eller helt på cykelstien – er min erfaring som daglig cyklist. Så mere realistisk havde været læssezoner langs gaden, på en del af cykelstien. (Så tætbefærdet er den altså heller ikke på hele strækningen). Det havde også givet beboerne en mulighed for læsning. (Beboere får altså også varer, de flytter ud og ind og bruger taxi). De rigtig mange gennemkørende biler demonstrerer desuden det største problem ved Nørrebrogade-løsningen: Hvis for mange ikke respekterer regler og foranstaltninger (hvad jeg mener er tilfældet her) og myndighederne heller ikke håndhæver dem (det er vist åbenlyst), så er det demoraliserende.

tirsdag den 3. januar 2012

Trafikplanen der forsvandt

I februar 2006 vedtog Folketinget at Staten skulle lave en samlet trafikplan for hovedstadsområdet, skriver ingenioren.dk. Ideen var selvfølgelig at man kunne  få overblik over trafikinvesteringerne, for det skete da Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Socialdemokraterne og de Radikale vedtog at udbygge den eksisterende metro  med Cityringen.
Men planen blev åbenbart aldrig til noget, og hverken Transportministeriet, der skulle have lavet planen, eller Københavns teknikbogmester og overborgmester kender til sagen.