tirsdag den 25. september 2007

Industrikultur der forsvandt

1. oktober 2007 er det Arkitekturens Dag og temaet er Industrikultur. Og som Akademisk Arkitektforening skriver, så »har det 19. og 20. århundredes industrisamfund på afgørende vis formet det danske kulturlandskab, det danske samfund og danskernes måde at leve og tænke på. Kendskabet til industrisamfundets kulturarv er vigtig for vores evne til at forstå fortiden, handle i nutiden og forme fremtiden.«
Kulturministeriet har derudover udgivet en »kanon« med 25 nationale industriminder, og godt for dem. Så kan det være de ikke bliver revet ned, sådan som det er sket for en lang række andre bevaringsværdige industribyggerier, især dem der i København måtte falde for ordinært boligbyggeri i 1980’erne.
Et eksempel er General Motors imponerende fabrik i trekanten af Rovsingsgade, Vermundsgade og Aldersrogade. Her opførte boligselskabet Lejerbo i 1987 et boligkompleks på 18 blokke med 512 lejligheder. Og hvor før man kunne se aftensolen gløde i de de store vinduspartier, er der nu skalmuret byggeri med små vinduer, der ikke giver meget udsigt ud over Lersøparken, Bispebjerg Hospital og Grundtvig Kirke.
Hvilket bilmuseum, flymuseum eller teknisk museum der kunne have været i disse enorme haller. Det er selvfølgelig for sent at begræde, men der er andre store og små anlæg, som ikke optræder i kanon eller andre steder som bevaringsværdige.
http://www.arkitektforeningen.dk/Arkitektur/ArkitekturensDag.aspx

Ingen kommentarer: