onsdag den 14. december 2011

SMK med inspiration fra Museum Mile

Det nye haveanlæg afviger stærkt fra det tidligere anlæg i  barokstil. Illustration: SMK
Statens Museum for Kunst (SMK) får et nyt haveanlæg foran hovedindgangen. Og det skal tegnes af arkitektfirmaerne Polyform og Karres en Brands i samarbejde med kunsthistoriker Svava Riesto, Oluf Jørgensen Ingeniører og Via Trafik. Sammen har de vundet den internationale konkurrence om fornyelse af det nuværende anlæg, som er anlagt i 1911. Det skal omdannes fra en stram, barokinspireret have til et mere ’blødt’ mødested med plads til arrangementer og udendørsservering.
I februar 2011 blev der afholdt en offentlig workshop, hvor alle kunne komme med idéer og konkrete forslag, hvoraf mange handlede om, at der skulle være bedre opholdsmuligheder, bedre adgang til Østre Anlæg bag museet, samt flere kulturelle arrangementer.
Et af kravene til det nye anlæg var også, at museet bliver knyttet tættere til det museerne selv kalder Parkmuseer, dvs. de museer der dels ligger i voldparkerne (Østervold og Nørrevold), dels tæt på. Ud over SMK er det Rosenborg Slot, Davids Samling, Statens Naturhistoriske Museum (som er ved at blive dannet), samt Den Hirschsprungske Samling. Og forbilledet er Museumsinsel i Berlin og Museum Mile i London og New York City. (Måske kunne man finde på et andet navn end Parkmuseer, de udstiller trods alt ikke parker, og ordet er hidtil brugt om frilufts/frilandsmuseer).
Dommerkomitéen roser især vinderforslaget for en angivelig bedre sammenhæng med Østre Anlæg. Det hedder blandt andet: »Forslaget integrerer forbilledligt Østre Anlægs rum med den nye museumshaves flydende øer af græs. Forslaget fanger den rumklang, der er i parken, uden at kopiere dens struktur i haven direkte«. Desuden kaldes det for et »relativt ydmygt forslag«, som får museumsbygningen (...) »til at stå med sin fulde autoritet«.
Polyforms vinderforslag vil sammen med de øvrige syv projektforslag være udstillet på museet frem til 15. januar 2012. Selve anlægget forventes indviet i 2013.

Ingen kommentarer: