onsdag den 17. marts 2010

Historiske spor i København

'Parti nær Kalkbrænderiet med udsigt mod København' (1836). Her ligger i dag Nordhavn Station. Foto Nivaagaard
Christen Købke (1810-1848) malede København og især det dengang landlige Østerbro, før byen bredte sig ud over landskabet. Og frem til 13 juni kan han opleves med 48 billeder på National Gallery i London.  på udstiling i London med 48 malerier. med titlen 'Danish Master of Light’, skriver politiken.dk.
Købkes malerier er vigtige historiske spor, der må kunne bruges i nutiden. Hvad med en udstilling på Nordhavn Station af netop Købkes billeder (eller kopier)?
Af hans københavnerbilleder kan nævnes: ’Parti af Kastels-volden set fra et kornloft i nærheden’ (1831), ’Parti af Østerbro i morgenbelysning’ (1836), ’Parti af den nordre Kastelsbro’ (1837), ’Udsigt fra Dosseringen ved Peblingesøen, henad Nørrebro’ (1838).
Maleriet 'Parti nær Kalkbrænderiet ...' befinder sig til daglig på Nivaagaards Malerisamling, som beskriver det sådan her: »Den lysfyldte, sommerlige idyl er skildret med en følsomhed og lethed, der foregriber impressionismen. Trægruppen i midten, det vide udsyn og den høje himmel over det flade land tilføjer motivet en lavmælt monumentalitet, der i nationalromantikkens ånd vidner om en voksende stolthed over det venlige danske landskab. Forherligelsen af det flade land havde fortilfælde i 1600-tallets hollandske kunst, og konkret har Rembrandts berømte radering af tre træer udgjort inspirationen.«

Ingen kommentarer: