torsdag den 18. juni 2009

Bilen ud af byen – cyklen under jorden


Området mellem Strøget og Vartov skal være en plads med bæredygtige muligheder. Foto: Københavns Kommune
Byrummet ved Rådhuspladsen og Lurblæserne kan forvandles fra en kedelig P-plads til et levende byrum. Det mener ihvertfald Københavns Kommune, som har udskrevet en international arkitektkonkurrence, der skal skabe rammerne for »et nyt, levende byrum ... hvor der er tænkt bæredygtigt hele vejen rundt«.
Der skal stadig være plads til taxaer og turistbusser, men den almindelige parkering skal nedlægges.
»Pladsen ved Vartov skal være med til at indfri vores vision om at skabe en metropol for mennesker. Vi tager et byrum, der i dag er helt domineret af biler, og forvandler det til et sted, hvor der er plads til at mennesker kan mødes,« siger teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) i anledning af konkurrencen – som bl.a. skal give et bud på, hvordan der kan tænkes bæredygtigt i alt fra belysning til materialer.
Den nye plads skal stå færdig i 2011, og Københavns Kommune har også har besluttet at undersøge om man kan anlægge et fuldautomatisk p-anlæg for cykler under pladsen. (Det må være noget med at sætte sin cykel ind i en elevator).
Hidtil har erfaringerne med underjordiske cykelanlæg dog ikke været gode, og den ved Ørestad metrostation er omdannet til udstillingssted, fordi den ikke blev brugt. Men måske kunne lidt service være vejen frem: Man kunne aflevere den ligesom frakken i garderoben?

Ingen kommentarer: