mandag den 8. juni 2009

Er det slut med sidste fodgængerhelle?


I Berlin cykles der overalt, selvom det egentligt ikke er tilladt. Foto: JG
Nu skal det være slut med at trække cyklen igennem Københavns mange parker. For at nå målet om at blive »Verdens bedste cykelby« i 2015 planlægger kommunen nemlig at tillade cykler i alle hovedstadens parker, skriver Berlingske Tidende.
Der vil ikke blive anlagt egentlige cykelstier, men man vil opfordre til at cyklisterne tager hensyn. Og de må ikke køre for hurtigt!
I forvejen bliver der cyklet i alle parker, både kommunens og Statens, fx Kongens Have og Frederiksberg Have, så den nye ordning kan ses som en accept af tingenes tilstand.
København skal dog ikke blot være bedre cykelby, men også bedre fodgængerby, mener man i kommunens Trafik- og miljøudvalg, og det kolliderer det nye forslag med. For der er ikke mange cykelfri rum i byen, og cykling i parkerne vil tage fjerne mulighederne for de sidste cykelfri byområder og uden tvivl give større utryghed for fodgængere, folk med småbørn og ældre.
Projektet er planlagt til at løbe frem til oktober, og så skal Københavns Kommune tage stilling til, om det skal fortsætte og eventuelt udvides til resten af byens parker. Hvordan tager man stilling til det? Og vil et stort antal cyklister ikke betragte det som helt legitimt at cykle i alle parker, hvis man må i nogen?
I følge kommunens målsætning skal mindst 50 % cykle til arbejde eller studie i København, og mindst 80 % af de københavnske cyklister skal føle sig trygge i trafikken. Skal fodgængerne ikke også føle sig trygge?
Forslaget blev i øvrigt godkendt af Teknik- og Miljøudvalget allerede i september 2008, bl.a. med den tilføjelse, at der ikke må cykles, »hvor der er registreret konflikter mellem cyklister og parkernes øvrige publikum«. Og det kunne fx være hvor cyklisterne i forvejen kører i parkerne.

Ingen kommentarer: