fredag den 9. november 2007

Christiansholm i Havnens hjerte

Christiansholm, også kaldet Papirøen.

Monica Thon, radikalt medlem af Teknik- og Miljøudvalget, ønsker at Københavns Kommune allerede nu lægger fremtidsplaner for Christiansholm - også kaldet Papirøen - som bruges til avispapir af Den Danske Presses Fællesindkøb, der har lejekontrakt frem til år 2017 - samt af Canal Tour som oplagsplads af både.

Monica Thon ser grunden som en sjælden mulighed for, at København Kommune kan blive husket for det gode på byens havnefront: »Ville det ikke være en idé, hvis Københavns Kommune selv havde hånds- og halsret over grunden. Jeg vil foreslå, at vi lægger penge til side nu for at investere i et fremtidigt åndehul for københavnerne på Christiansholm: En 'blå park' måske med en svømmehal, havnebad, roklubber, kajakklubber og en udsigt til Kongens Nytorv, som bliver helt fantastisk,« sagde hun til City Avisen i september 2007.

Øen er på 23.376 m2 og ejet af Arealudviklingsselskabet I/S, det selskab som Transport- og energiministeren og Københavns Kommune stiftede 26. oktober 2007, og som har overtaget Københavns Havns aktiviteter, aktiver og passiver.
I en lokalplan fra december 2000 fastlægger kommunen området til boliger, serviceerhverv ( fx hoteller, restauranter, og udstillingsvirksomhed), og til offentlige formål, (fx museer og maritime fritidsanlæg. Mindst 50 pct. af etagearealet skal være boliger, og bebyggelsesprocenten må ikke overstige 150.

»Alternativet er, at der i 2015 ikke vil være et eneste bygningsværk som Københavns Kommune har været ophavsmand til langs havnen. Det er måske ikke den store ulykke, men læg oven i hatten, at vi har ladet Havnen bebygge med mere eller mindre åndløse kontorhuse, og at vi så skulle lade den sidste grund gå til private investorer,« sagde Monica Thon videre til avisen, og hun håber på opbakning til sit forslag i Borgerrepræsentationen.

Måske skulle man allerede nu præge området i københavnernes bevidsthed, gøre det til en selvfølgelighed, at her lå der muligheder for at svømme sommer og vinter i havnen (fx gennem en sluse mellem svømmehal og havnebad, og ro fra omklædning direkte ud i havnen.

Hvis det var vandets muligheder, man kunne samle foreninger om, kunne man starte »Christiansholms kajak-, ro- og svømmeklub« som med tidsskriftet »Avisbåden« satte fokus på mulighederne i havnen. Og hvem siger man ikke kunne tyvstarte aktiviteterne i midlertidige omgivelser, mens man ventede på 2015 (eller hvad årstallet nu er).

Ingen kommentarer: