torsdag den 1. november 2007

Billige andelsboliger eller flere almennyttige?

Illustration fra Fonden Billige Boliger
Ritt Bjerregaards 5.000 andelsboliger til 5.000 kr. blev taget op igen i valgkampen. Socialdemokraterne ønsker at bygge omkring 30.000 billige boliger - og med et fokus på kommuner, hvor den almennyttige boligmasse er meget lav - fx Gentofte, for som partiets socialordfører Mette Frederiksen siger til Berlingske Tidende: »Nu er vi efterhånden nået dertil, hvor selv sygeplejersker og politibetjente har svært ved at bosætte sig i de store byer. Nu skal der ske noget, og i første omgang vil vi forsøge os med en dialog med de rige kommuner. Går det ikke, så må vi via lov tvinge dem til at bygge billige boliger.«
De Radikale efterlyser en samlet strategi for byggeriet af billige boliger i Danmark. Partiets boligordfører Charlotte Fischer mener ligesom Socialdemokraterne, at der er brug for flere billige boliger, men i stedet for at tvinge kvoter af billige boliger ned over kommunerne, skal der aftales en flerårig strategi for billige boliger med KL. Og hun mener, det centrale er at give kommunerne og de almene boligselskaber flere redskaber, når de skal bygge almene boliger. I en pressemeddelelse siger hun: »Kommunerne skal have lov til at sælge grunde billigere, hvis de dermed kan forpligte en bygherre til at bygge almene boliger. De almene boligselskaber skal have større frihed til at finansiere deres byggeri via favorable lån - naturligvis uden at sætte lejernes interesser over styr. Og så vil det være nødvendigt at hæve rammebeløbet - og specielt i København og landets andre større byer.«
De første 12 billige boliger i København er sat i gang og solgt efter lodtrækning i en andelsboligbebyggelse Københavns sydvestkvarter. De koster omkring 400.00 pr. bolig i indskud og 5000. kr. i 2005-priser i månedligt afdrag, men da afdraget bygger på et 10-årigt afdragsfrit lån, skal det refinansieres til sin tid.
De øvrige andelsboliger i bebyggelsen koster mellem 11.000 og 16.000 i månedlig husleje afhængig af lånetype og minimum 600.000 i indskud.
Det er selvfølgelig værd at bemærke at det ikke er en betingelse, at man er sygeplejerske eller politibetjent, for at få en billig bolig. Man skal blot være i arbejde eller under uddannelse og ikke tjene for meget, sådan som den nye fleksible udlejning også kræver, fx i Tingbjerg og Mjølnerparken.

Ingen kommentarer: