fredag den 26. oktober 2007

Er byen blevet et stort Tivoli?

At købe er jo sådan set nødvendigt, men ifølge en bog »Fun City« er shopping også en livsstil, som har medført at byen er blevet ´Disneyficeret´ eller ´Tivolificeret´. Som det hedder i præsentationen af bogen: »Sloganet for Fields er John Lennons omkvæd 'Come together'. Shopping er blevet en total-oplevelse. 'Shop without guilt' proklamerer et skilt i Singapore, der efterhånden er blevet til et kæmpe shoppingcenter. Vi skal underholdes, både hjemme og i byrummet, tidligere havnemiljøer skabes om til dynamiske byrum med kontorbygninger og lejligheder til de velhavende, her skabes kunstige strande, skateboard baner, cafeer. Oplevelsen er motoren i det såkaldte oplevelsessamfund og for moderne byplanlæggere og byudviklere er begrebet ´kulturel planlægning´ blevet det nye mantra.« »Formålet med bogen er at indkredse konsekvenserne af denne udvikling, at belyse samspillet mellem såkaldte unscapes' og 'fear culture' og at redegøre for betydningen af nye koncepter og fænomener så som 'event-kultur, 'urban scenografi', 'oplevelsesøkonomi', 'by-branding' og 'kulturel planlægning'.
I bogen refereres der til cases i en del danske byer f.eks. København, Aalborg og Randers, men også til udlandet f.eks. Amsterdam, Rotterdam, Barcelona, Bangkok, Las Vegas, Toronto og Wolfsburg.«
Bogen, som udgives på engelsk, er redigeret af Gitte Marling og Martin Zerlang, med bidrag af: Arnold Reijndorp, Tracy Metz, Birgitte Bundesen Svarre, Orvar Löfgren, Ole B. Jensen, Hans Kiib, Lasse Andersson, Julie Holck, Boris Brorman Jensen, Christian Broen, Anne Ring Petersen og Mette Mechlenborg.
Bogen blev præsenteret fredag 26. 10 i Dansk Arkitektur Center med følgende program:
Kl. 13.00: Gitte Marling: Velkommen og kort om bog og seminar.
Kl. 13.10: Martin Zerlang: Oplevelsessamfund og funscapes.
Kl. 13.40: Mette Mechlenborg: Hjemmets tivolisering.
Kl. 14.10: Boris Brorman Jensen: Shopping Mall'ens æstetik.
Kl. 15.00: Lasse Anderson: Kulturplanlægning.
Kl. 15.30: Gitte Marling: Fun City og nye udfordringer til danske byer.

Ingen kommentarer: