fredag den 16. januar 2009

København udpeget som nødvendigt rejsemål

Det Kongelige Teaters Skuespilhuset ved havnen.

Rejseredaktionen på New York Times har udpeget 44 rejsemål, man skal besøge i 2009. Og København ligger på 25. pladsen efter bl.a. Doha, Maremma og Florianópolis – for at nævne nogle af de mere ukendte.
Det genopbyggede Beirut er på førstepladsen som 'Mellemøstens Paris', og derefter følger bl.a. Berlin, Las Vegas og Rom.
New York Times tildeler København pladsen, fordi byens »renæssance-cityscape« har fået et »21. århundrede-make over« af kendte arkitekter: Daniels Liebeskind med Dansk Jødisk Museum, Norman Foster med Zoos nye elefantanlæg og Jean Nouvel med DR's Koncerthuset. Og så nævner man også Skuespilhuset af Lundgaard og Tranberg.
Det er desværre ikke meget renæssance over København, faktisk kun i byplanen for det oprindelige Christianshavn og Nykøbenhavn (Borgergade og Adelgade-kvarteret). Og da slet ikke noget renæssance-cityscape.
Der er dog enkelte renæssance-bygninger tilbage i København, mest kendt er Rosenborg og den tidligere børsbygning på Slotsholmen. Men de tårne og tinder som er inspireret af renæssancen syner efterhånden ret uanselige mellem de nye højhuse, så at tale om Københavns »renæssance-cityscape« er noget overdrevet. (»Renaissance-era cityscape« på amerikansk).

Ingen kommentarer: